top of page

Om Mijas

Mijas är en kommun i provinsen Málaga i Andalusien. Det är en av Spaniens till ytan största kommuner och huvudorten heter Mijas Pueblo.
Inom kommunen finns bland annat badorten La Cala de Mijas och det mer industriella området Las Lagunas, som är helt hopbyggt med Fuengirola. I Mijas finns i dagsläget 11 golfbanor och en av dem, La Cala Golf Resort & Country Club, är Spaniens största golfanläggning. Alla orter utanför Mijas Pueblo benämns med samlingsnamnet Mijas Costa.

Mijas har ca nio badstränder av olika utseende och storlek utmed kusten.
Stranden i La Cala de Mijas är den bäst utrustade och har fått EU:s blå kvalitetsflagga.

Mijas Pueblo är en av Andalusiens mest berömda pittoreska vita städer och ligger 428 meter över havet och har en hänförande utsikt över en stor del av Costa del Sol. Vid klart väder kan man se Gibraltarafrikanska kusten och Atlasbergen

Mijas Pueblo är en pärla med sina smala kuperade gator, där varuutbudet är av lite högre kvalitet än motsvarande turistbutiker längs kusten. Man säljer keramik, skinn- och lädervaror, smycken, porslin och prydnader. Det vimlar av smala gator med blomstersmyckade hus och åsnorna “burrotaxi” som blev till en turistattraktion på 60-talet, fungerar som åsnetaxi.
Numera bor mer än 4 000 invånare i Mijas Pueblo. I hela kommunen, som hör till den större i Malagaprovinsen, bor ca 80 000 personer.
 

Kyrkan
En del av den stora kommunen kan man se från den magnifika utsikten vid kyrkan, som är byggd på grunden av en moskè. Mijas topografi gav ett naturligt försvar och man byggde också en borg som skydd. I kyrkan, Immaculada Concepcion från slutet av 1500-talet har man under adventstiden en jättestor julkrubba, ett helt landskap med hus, människor och djur. 
I Mijas Pueblo ligger också den lilla tjurfäktningsarenan som är unik med sin rektangulära form. En stor utomhusscen, Auditorium, utnyttjar bergssluttningen till graderade åskådarplatser.

Historia
Mijas historia går långt tillbaka i tiden. Alla invandrare, fenicier, romare, västgoter, morer och kristna härar har bidragit till stadens historia, för att inte tala om folk av 124 nationaliteter som nu finns inom kommunens gränser. Fenicierna slog sig ner vid Fuengirolaflodens utlopp på 800-talet f Kr. Romare och västgoter byggde vidare på den bördiga kustslätten. Där blev ett handelscentrum med ett bra läge vid den viktiga romerska vägen mellan Cadiz och Malaga.
 

Byn uppe på berget kallade romarna Tamisa, och hit flydde man i orostider och under de hetaste sommarmånaderna. Temperaturen i Mijas Pueblo är alltid lägre än vid kusten.

Under morernas tid hade gerillaledaren Omar ben Hafsun ett av sina vapenförråd i en grotta i Mijas. I en annan grotta nära dagens “åsnetaxistation” finns Mijas speciella madonna, en liten staty omgiven av altare med blommor. Den madonnastatyn gömdes i försvarsmuren när morerna anföll och glömdes sedan tills den hittades av två syskon när de var ute och vallade får. Barnen berättade att de hade upplevt övernaturliga saker på platsen. Nu har madonnan fått sitt eget lilla kapell i grottan och den 8 september firas det till hennes ära.
 

Fuengirola
Människorna i den lilla fiskebyn vid kusten blev på 1800-talet trötta på att betala skatt till Mijas och begärde utträde ur kommunen. Efter 20 års förhandlande blev Fuengirola en egen kommun 1841. Då avstod Mijas 10,2 kvadratkilometer till sin granne vid kusten. Mijas kommun omfattar nu 148 kvadratkilometer, en riktig storebror till Fuengirola. 
 

Fuengirola är numera nästan helt uppbyggd kring turism. Här har både spanjorerna själva och många andra européer semesterbostäder. Fuengirola är också centrum för den svenskadanskanorska och finska befolkningen utmed Costa del Sol. Här finns den Svenska skolanSvenska kyrkanSkandinaviska turistkyrkan och Spansk Nordiska Sällskapet med mera.
 

Staden har en 8 kilometer strandremsa och strandpromenaden är den längsta på hela kusten. Längs med strandpromenaden ligger många av stadens barer och restauranger och man kan hyra solstolar, parasoller, trampbåtar m.m. I Fuengirola finns också en fiskehamn aom har stor betydelse för stadens ekonomi. I Fuengirola finns Spanska solkustens enda djurpark, Bioparc Fuengirola. Staden har också en historisk tjurfäktningsarena.

Kustsamhällen
Mijas långa kuststräcka måste försvaras, bl a från sjörövare och under 1500-talet byggdes på kunglig befallning vakttorn längs kusten. Stadsdelen La Cala har vuxit upp kring just ett sådant torn och står ännu kvar nu som museum. Där finns modeller av de fiskebåtar som använts, och ett rum är ägnat åt general Torrijos som slogs mot Napoleons trupper. La Cala omfattar inåt landet ett jättestort område med slingrande vägar upp och nerför kullarna. Flera fina golfbanor har anlagts här. I La Cala hålls marknad på onsdagarna. Längs kusten med sina fina stränder har en mängd samhällen och urbanisationer vuxit upp mot gränsen till Marbella kommun.
 

Las Lagunas
Den stora kommersiella delen av Mijas heter Las Lagunas. Den har vuxit samman med Fuengirola så tätt, att t ex på gatan Union bor det Fuengirolabor på ena sidan och mitt över bor mijasbor. Affärskomplex, stora livsmedelsbutiker, verkstäder, skolor, teater, småindustrier bl a i byggsektorn, skolor, vattenpark, vårdcentral finns här bl a, och lite längre ut på landet Mijas golfbana. 

bottom of page